دیجیتال مارکتینگ چیست
به طور کلی دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی آنلاین همان علم بازاریابی است که با استفاده از کانال ها و ابزارهای دیجیتال قابل انجام است. این فرآیند از آنالیز بازار، آماده سازی کسب و کار شروع شده، با برنامه ریزی برای بازاریابی محتوایی ادامه پیدا خواهد کرد و در نهایت با اجرای کمپین های دیجیتال و بررسی نتایج آنها خاتمه مییابد
دیجیتال مارکتینگ چه کاربردی داره؟
مزایای بازاریابی دیجیتال
برخلاف تبلیغات تلوزیونی یا تبلیغات چااپی در ایران، بازاریابی با تکنولوژیک شدن آن مزایای بسیاری کسب کرده که باعث شده تا بعد زمان، مکان و حتی فیزیک حذف شود. بنابراین بسیار کم هزینه تر، سریع تر و هدفمندتر می توان از آن استفاده کرد.
برخی از مزایای دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها شامل موارد زیر میشود:
دسترسی مخاطبین در همه جا: از جمله ضعف های بازاریابی سنتی، محدودیت دسترسی جغرافیایی آن است. تبلیغات آنلاین، با حذف بعد مکان، مخاطب شما را هرکجای جهان که باشد مورد هدف قرار میدهد.
هزینههای کمتر: در بازاریابی دیجیتال شما نیاز به چاپ و موارد اولیه و سیستم های پخش فیزیکی ندارید. همچنین با یک استراتژی درست بازاریابی، میتوانید پیام های خود را دقیقا به مخاطبین هدف خود برسانید و که با این کار هزینه های بازاریابی خود را تا ۹۰ درصد کاهش دهید.
نتایج قابل اندازه گیری و قابل رهگیری: در دیجیتال مارکتینگ برای همه چیز اطلاعات در دسترس داریم. با استفاده از ابزارهای ارزیابی دیجیتال دقیقا میدانیم که تاکتیکها و کمپین های دیجیتال، دقیقا چقدر بازدهی داشته و از آنها کسب درآمد داشته اید. تمامی آمارهایی از جمله میزان بازدیدها و فعالیت های کاربران در هر یک از کانالهای ارتباطی (مانند سایت، شبکه های اجتماعی و …) به راحتی قابل تحلیل و بهینه سازی است.
شخصی سازی: اگر یک روز صبح از خواب بیدار شوید و در صفحه گوشی موبایل خود پیامی از برند محبوب خود ببینید که پیغامی دقیقا خطاب ارسال کرده و محصول (یا خدمتی) که زمان بسیاری است که قصد خرید آن را داشته اید، به شما پیشنهاد داده، چه احساسی پیدا میکنید؟ بازاریابی دیجیتال با ارائه پیام ها و پیشنهادهایی که کاملا شخصی سازی شده اند، نرخ خرید مشتریان را تا ۸۰ درصد بیشتر میکند.
یکپارچه و فوری: بازاریابی دیجیتال بر خلاف رسانههای دیگر که نیازمند افزایش تعداد پرسنل، یا برقراری تماس تلفنی و یا رفتن به یک مغازه هستند، بازاریابی دیجیتال می تواند یکپارچه و فوری باش
ترندهای جهانی دیجیتال مارکتینگ
یکی از نیازمندیهای هر کسب و کار، به روز ماندن آن طی سالیان و همراه بودن با trendها (یا روندها)ی جهانی است.
مانند هر صنعت دیگری، بازاریابی هم طی سالیان دچار تغییرات بسیار شده و با پا نهادن به عصر تکنولوژی، بسیار مجهزتر از سابق شده است. طبق نمودارهایی که در ذیل میبینید، ما روند استقبال از دیجیتال مارکتینگ را طی سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۸ بررسی کرده ایم.
صنعت بازاریابی در جهان طی سالیان گذشته (از سال ۲۰۱۱) تغییرات خود را آغاز کرده و با علوم، استراتژیها و ابزارهای روز مجهز شده. اما این تغییر در ایران از حدود سال ۲۰۱۵ شروع شده و استقبالی کم نظیر در حال افزایش است که این خود دلیلی میتواند باشد بر لزوم مجهز شدن کسب و کارها به علوم و تکنولوژی های جدید بازاریابی.
شکل یک – سیر رشد تقاضا برای دیجیتال مارکتینگ در جهان، در مقابل تبلیغات آنلاین و تبلیغات اینترنتی
در سال های ۲۰۱۳-۲۰۱۹
شکل دو – سیر رشد تقاضا برای دیجیتال مارکتینگ در ایران، در مقابل تبلیغات آنلاین و تبلیغات اینترنتی
در سال های ۱۳۹۲-۱۳۹۷
اجزای دیجیتال مارکتینگ
طراحی وبسایت
قدم اول هر کسب و کار آنلاینی داشتن یک وب سایت یا پایگاه آنلاین است. میتوان با ارائه طراحی یک وب سایت منحصر به فرد، ضمن جذب مخاطب و در درگیر کردن او با محتوای وب سایت، برند خود را نیز معرفی نمود. همچنین باید اصول و استانداردهای علمی برای سوق دادن این مخاطبین به خرید و سفارش خدمات وب سایت در نظر گرفته شوند.
سئو (بهینه سازی برای موتورهای جستجو)
سئو (Search engine optimization) یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو روشی مرسوم برای دیده شدن در موتورهای جستجو است که با استفاده از تکنیکهای طراحی سایت و سئو سعی در بهبود جایگاه سایت مورد نظر خواهیم داشت تا با ارتقا جایگاه سایت در نتایج جستجو و قرار گرفتن در صفحه اول کاربران سریعتر و راحت تر به سایت دسترسی داشته باشند. بهینه سازی سایت به دو صورت بهینه سازی داخلی و بهینه سازی خارجی صورت میگیرد. بهینه سازی داخلی سایت شامل استفاده درست از کلمات کلیدی، لینکهای داخلی، بهینه بودن سرعت بارگذاری سایت و مواردی که بر روی سایت انجام خواهند شد، است. اما بهینه سازی خارجی شامل تماتمی فرایندهایی که وبسایت شما را از دید سایر سایتها و بالطبع موتورهای جستجو، معتبر شناسانده میشود است.
تبلیغات آنلاین
نوع رایج تبلیغات و بازاریابی، تبلیغات مستقیم و قابل فهم تری است که به صورت مستقیم مخاطبین خود را خطاب قرار میدهد. انواع بنرها، تبلیغات متنی، تبلیغات ویدئویی و … از این نوع تبلیغات هستند.
بازاریابی محتوایی
بازاریابی محتوایی در تلاش برای ارائه محتوایی است که بتواند با کمترین و مناسب ترین کلمات بهترین و عمیق ترین تأثیر را بر مخاطبان گذاشته و از طریق درگاه و کانال های ارتباط جمعی کاربران به نشر این محتوا بپردازند و مشتریان را به سمت وب سایت شما هدایت کند.
ایمیل مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing) یا بازاریابی ایمیلی یکی از انواعه رایج بازاریابی اینترنتی میباشد که پس طراحی مناسب صفحه فرود سایت (Landing pages) و ارسال منظم و هدفمند ایمیل به مشتریان میتوانید مشتریان بالقوه بیشتری را به مشتریان بالفعل تبدیل کرده و بصورت وفادار نگه دارید. از کاربردهای آن میتوان به معرفی برند به مشتریان، اطلاع رسانی مشتریان از تازه ترین محصولات و خدمات، بازاریابی مستقیم، پیگیری سبدهای خرید رها شده هنگامی که مشتریان وارد سایت شما می شوند و ایمیل شان را در اختیار شما قرار میدهند در واقع علاقه مندی خود را به سایت اعلام میدارند و حتی با ترک سایت با داشتن ایمیل می توانید آنها را به سایت خود برگردانید و حتی می توانید نتایج ایمیل های ارسالی را از مشتریان دریافت کرده و مطابق بازخورد مشتریان محصولات آینده خود را طراحی کنید.
آنالیز وب
در دنیای دیجیتال شما راجع به همه چیز دیتا دارید. میخواهید بدانید روی لینک هایی که از کمپین دیجیتالی خود چقدر کلیک گرفتید؟ یا میخواهید بدانید وبسایتتان چقدر بازدید داشته؟ یا اینکه در شبکه های اجتماعی، مخاطبین شما به چچه مطالبی علاقه دارند، و به چه شکل رفتار میکنند؟ شما در دنیای دیجیتال تمامی این موارد را میتوانید با یک کلیک بدست آورید!
روابط آنلاین
فرض کنید به مغازه ای وارد شده اید و از فروشنده راجع به یکی از محصولات یا خدمات آن فروشگاه سوال میپرسید. اگر متصدی آن فروشگاه پاسخی به شما ندهد چه عکس العملی نشان میدهید؟ یا فرض کنید از یکی از برندهای بزرگ شهر، یک کالای گران قیمت میخرید، توقع چه نوع رفتاری را از فروشندگان آن فروشگاه ها دارید؟ و یا فرض کنید که از فروشگاهی، کالا یا خدماتی دریافت کردید و پس از مدت مصرف آن محصول یا خدمت، با شما تماس گرفته میشود تا از میزان رضایتتان از آن موضوع نظرسنجی شود و در صورت عدم رضایت شما از آن کالاها یا خدمات، به شما پیشنهادی در جهت جلب رضایتتان شود؛ چه احساسی میکنید؟ تمامی اینها، مواردی هستند که در روابط عمومی آنلاین هم حضور دارند و به واسطهی حذف بعد زمانی و مکانی، حتی بسیار با کیفیت تر نیز در دسترس شما قرار دارند.
بازاریابی شبکههای اجتماعی
در این روش که با استفاده از نرم افزارهای ارتباط جمعی نظیر فیسبوک، تلگرام، g+ و … می باشد صورت میگیرد در این بازاریابی هدف شناساندن برند و خدمات خود به انسان ها و ارتباط و تعامل بیشتر با مخاطبان و بالفعل کردن مشتریان بالقوه و وفادار کردن این کاربران می باشد. این روش که به نوعی بازاریابی دهان به دهان است کاربران با به اشتراک گذاری کامنت ها این نوع تبلیغ را گسترش می دهند. همچنین از دیگر اهداف این روش لینک دهی و به اشتراک گذاری تصاویر و ویدئوهای خود و بالابردن ترافیک وب سایت می باشد.